O mnie

Nazywam się Tomasz Zielke. W branży kulinarnej pracuję od 2015 roku. Swoją przygodę z pisaniem zacząłem od współpracy z magazynem kulinarno-kulturalnym KUKBUK, w którym opublikowałem ponad 200 artykułów poświęconych głównie technikom gotowania i jego naukowym podstawom. W swojej pracy publicystycznej kieruję się przede wszystkim pragnieniem dostarczenia czytelnikom rzetelnych treści zgodnych z najnowszą wiedzą naukową.

Równie ważne jak pisanie i poznawanie teorii było dla mnie aktywne uczestniczenie w pracy w kuchni, przede wszystkim w kontekście restauracyjnym. Najbardziej dumny jestem z pracy w restauracji Andrzeja Polana, która ukształtowała mnie jako pewnego siebie, w pełni odpowiedzialnego za tworzone potrawy kucharza. Do dzisiaj jestem związany także z warszawską bistro-kawiarnią Żona Krawca, z którą wspólnie organizujemy cykliczne wegetariańskie kolacje. Przygotowałem także dziesiątki kulinarnych sesji fotograficznych oraz prowadziłem liczne warsztaty z zakresu nauki gotowania.

2019 Tomek Zielke | teoriakulinariow@gmail.com  
design: Jakub Urbaniak | instagram.com/urbaniakportfolio